Leopoldpark - James Ensor-monument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Leopoldpark - James Ensor-monument

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Leopoldpark

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Leopoldpark

Beschrijving

"James Ensor-monument", gelegen ten noorden van het bloemenuurwerk, aan de noordoostelijke ingang van het park. Dateert van 1930 naar ontwerp van de Brusselse beeldhouwer Edmond de Valeriola (1877-1956), een kunstenaar gekend om zijn portretbustes en genrestukken in realistische stijl. Aangeboden door het Stadsbestuur aan de Oostendse schilder James Ensor in de hovingen van het oude Kursaal. Verhuist na de Tweede Wereldoorlog bij de afbraak van het Kursaal naar het Leopoldpark. In 1985 wordt het beeld vervangen door een bronzen replica van de kunstenaar Irenée Duriez (°1950). Het origineel krijgt een plaats in het Ensorhuis (Vlaanderenstraat 27). De bronzen repliek stond enige tijd opgesteld op het terras van de Venetiaanse Gaanderijen.

Sokkel in art-decostijl, met in hoogreliëf afbeelding van de belangrijkste thema's uit Ensors schilderijen : doodshoofden, maskers, schildersezel en -palet. Eronder de wapenspreuk van de kunstenaar : "PRO LUCE NOBILIS SUM"; onderaan op de basis afbeelding van een meermin. Buste in realistische stijl.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nr. DW002371.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda