Leopoldpark - Memoraal Justin Malfeyt

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Leopoldpark - Memoraal Justin Malfeyt

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Leopoldpark

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Leopoldpark

Beschrijving

"Memoraal Justin Malfeyt", gedenksteen voor Justin Malfeyt (Brugge, 1862 - Elsene, 1924), voormalige vice-gouverneurgeneraal van Kongo onder koning Leopold II. Staat tot het begin van de jaren 1960 opgesteld ter hoogte van de verdwenen ijzeren brug tussen de Trinkhall en de fontein, in het gedeelte van het park dat moest wijken voor het doortrekken van de Leopold II-laan. Thans opgesteld nabij het parkbruggetje aan de noordzijde van het park, kant Karel Janssenslaan.

Klokvormige arduinen steen van de hand van architect Paul Jaspar; bronzen portretprofiel van de Antwerpse beeldhouwer Frans Huygelen (1878-1940). Latijns opschrift "JUSTINO MALFEYT MDCCCLXII - MCMXXIV OVI IN HORRIDIS AFRICAE REGIONIBUS AUCTORE ET AUSPICE LEOPOLD II EGREGIAM OPERAM NAVAVIT CIVES MEMORES".

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nr. DW002371.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda