Memoriekruis Sebastiaen Van Havermaet

Beschrijving

Op de linkeroever van de Schelde tegenover het dorp in de Wichelse Meersen, bevindt zich een opmerkelijk solitair memoriekruis uit de 18de eeuw. Volgens cartografisch materiaal is dit kruis gesitueerd nabij de aanlegplaats van de veerboot die het vroegere Oud Dorp van Wichelen met de Wichelse Meersen en Berlare verbond. Deze overzetplaats sloot te Wichelen aan op het tracé van de heerweg van Gent naar Dendermonde en passeerde de nabijgelegen castrale mote "Meirbosch" met het galgenveld. Op de linkeroever sloot de veerdienst aan op de voetweg naar Uitbergen, de loskaai op Sluis te Berlare en de dorpskern van Berlare. Het kruis staat heden recht tegenover het oude kerkhof van Wichelen aan de overzijde van de Schelde waar zich eertijds ook de parochiekerk bevond.

Fraai blauw hardstenen kruis met gelobde armen met zowel aan de voor- als achterzijde inscripties met dezelfde tekst. Het opschrift aan de achterzijde is in sierlijke letters in dieptereliëf uitgehouwen wat doet vermoeden dat het eertijds van inlegwerk was voorzien. Mogelijk werd de tekst aan de voorzijde hernomen nadat het inlegwerk verdwenen was en/of het opschrift slecht leesbaar was geworden.

De tekst luidt "HIER/ IS/ GESTORVEN/ SR SEBASTI/ AEN VAN HAVERMAET FS/ GILLIS DEN 6 FEBR. 1754/ OUD 6(?) JAEREN/ RIP". De woorden "BIDT/ VOOR DE ZIELE" en een doodshoofd met twee gekruiste beenderen zijn nog toegevoegd aan de achterzijde van het kruis. Volgens dit opschrift werd dit kruis opgericht ter herdenking van het overlijden van Sr (Seigneur) Sebastiaen Van Havermaet op 6 februari 1754. Archivalisch onderzoek wees uit dat de overledene burgemeester van Berlare was en onverwachts overleed tijdens een overtocht van de Schelde op 62 of 63-jarige leeftijd. De volgende dag werd hij met de "hoogste dienst" in de kerk van Berlare begraven. Hij was de zoon van Egidius Van Haevermaet (zie Fs Gillis) en Catharina Blanquaert, was getrouwd met Maria Theresia Janssens en vader van drie kinderen.

• Berlare 2003: een steenrijke ervaring, Open Monumentendag zondag 14/9/2003, Berlare, 2003, p. 23.
  • NIJSSEN J., Oude stenen kruisen, in Der Koeënwoöf, 12, 1996, p. 17-20.
  • RUYS R., Veer en veerdienst in Oost-Vlaanderen vroeger en nu, Wichelen, 1979, p. 45-48.
  • RUYS R. (red.), Langs Schelde en Durme, Gent, 1986, p. 129.
  • VAN DER LINDEN J., De Berlaarse en Wichelse Heemkringen herdenken Sebastiaen Van Havermaet ° Berlare 1686 / + Wichelen 1754, Heem en Oudheidkundige Kring Berlare, 1989, 1, p. 33-37.
  • VERSTRAETEN R., Het kruis in de Wichelse Meersen, Heem en Oudheidkundige Kring Wichelen, I, 2, 1974, p. 40-42.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena