• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Dorpswoning zogenaamd "Centraal Station Afspanning", naar verluidt eertijds café. Ingeplant tegenover de spoorweg, in een korte straat parallel lopend aan de spoorlijn en vooruitspringend ten opzichte van de rest van de bebouwing.

Charmant dorpshuis volgens het kadasterarchief gebouwd in 1903 door de heer Rottier, spoorwegbediende. Door hem in 1911 verkocht aan herbergier Van den Bogaert.

Dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (kunstleien). Opgetrokken uit donkerrode baksteen op een gecementeerde plint, horizontaal gemarkeerd door een bakstenen cordonlijst ter hoogte van de bovenvenstertjes en aflijnende bakstenen muizentandfries onder de houten kroonlijst. Sierankers op de penanten. Licht getoogde muuropeningen onder dito bakstenen waterlijst met afhangende uiteinden, benedenvensters op hardstenen dorpels op consooltjes. Centrale getoogde deur met bovenlicht en bekronende geschilderde huisnaam.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena