Patronaatsgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Patronaatsgebouw

Beschrijving

Voormalig Patronaatsgebouw, nu zogenaamd "Sint-Gertrudis Gildenhuis", opgetrokken door de kerkfabriek onder pastoor Mabilde in 1912 en ingeplant links van de kerk, op de hoek met Kerkbaan. Volgens het kadasterarchief vergroot in 1938, deels vernield door brand in 1945 en hersteld in 1946. In 1948 ingericht als cinema, nu nog gildenhuis.

Bakstenen gebouw met brede voorpuntgevel met schouderstukken en lange blinde linker zijgevel geritmeerd door vlakke pilasters en aflijnende getrapte baksteenfries; afdekkend zadeldak met golfplaten. Voorgevel met drie rondboognissen, de middelste met spitsboogdeur met nieuwe beglaasde deur en boogveld met geschilderd opschrift: "S. Gertrudis Gildenhuis". Geveltop met gebogen nis met hardstenen dorpel en druiplijst voorzien van plaasteren beeldje van Sint-Gertrudis; sierankers en blinde oculus.

• Pastorij Wichelen, Parochiearchief, Gedenkschriften Der Kerk van Wichelen beginnende met het opbouwen der Nieuwe Kerk 1870 (…).
  • MATTHIJS P., Het toneelleven te Wichelen, Heem en Oudheidkundige Kring Wichelen, X, 2-3, 1983, p. 31.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena