Hoeve Blondeel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Blondeel

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve Blondeel: boerenwoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dries met drinkpoel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dries met drinkpoel

Beschrijving

Hoeve Blondeel, met als monument beschermd boerenhuis bij Ministerieel Besluit van 13.09.1996. Voormalige hoeve, ingeplant ten oosten van de Dries. Verhard erf met centraal bloemenperk, wellicht op de plaats van de vroegere mestvaalt, deels afgesloten door een schutting van betonplaten. Een L-vormige schuur die paalde aan de straat, en minstens opklom tot het begin van de 19de eeuw (zie Primitief plan) verdween vóór de bescherming in 1996. Haaks op de straat ingeplant boerenhuis, in kern vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw, op de rechterhoek door een gevelsteentje gedateerd 1786. Dit jaartal verwijst naar de uitbreiding van de woning aan de noordoostzijde.

Woning van zes traveeën en één bouwlaag onder een hoog zadeldak van Vlaamse pannen tussen zijaandaken met vlechtingen en topstuk rechts. Aandaken met twee asymmetrische zoldervenstertjes in grijze bakstenen omlijsting onder waterlijstje. Beraapte, nu witgeschilderde erfgevel, gericht naar het zuiden, op grijsgeschilderde plint, afgelijnd door een geprofileerde bepleisterde daklijst. Rechthoekige vensters en deur in vlakke grijsgeschilderde omlijsting, nieuw schrijnwerk. Aflijnende geprofileerde daklijst.

Interieur met behouden balklagen met zware versierde moerbalken en paneeldeuren. Een moerbalk met gleuf van een vroeger schoorstuk wijst mogelijk op een vroegere vakwerkbouw. Slaapkamer achteraan van de uitbreiding van 1786, met behouden stucplafond met omlopende hollijst en stucprofielen en een schouwboezem met lijstwerk en guirlande in Lodewijk XVI-stijl. Opkamer met zware moerbalk met versierd uiteinde.

• Vlaams ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend Erfgoed, archief.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena