Pastorie van de Sint-Gertrudisparochie

Beschrijving

Volgens de literatuur opgericht in 1926 ter vervanging van de in 1925 gesloopte pastorie aan de Sint-Gertrudisstraat; de nieuwe constructie werd op het kadaster echter al ingetekend in 1923 op een voorheen onbebouwd perceel.

Halfvrijstaand en onderkelderd diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak, licht overkragend op daklijstbalkjes en voorzien van eenvoudige dakkapellen. Natuurstenen lijstgevels gemarkeerd door gevelhoge spaarvelden met licht getoogde muuropeningen. De verhoogde begane grond is toegankelijk via een bordestrap met ijzeren leuning. Links lager, uitspringend aanbouwsel onder afgewolfde bedaking; beluikte vensters.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Machelen, afdeling I, 1923/4.
  • GEERTS F. 1966: Gemeente Machelen, Brabant, Centrum van nijverheid, Heule, 76.