erfgoedobject

Ommuurde begraafplaats

bouwkundig element
ID
77620
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77620

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ommuurde begraafplaats
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ommuurde begraafplaats
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Achterin gelegen, ommuurde begraafplaats toegankelijk via een jong aangeplante dreef, afgezet met een haag; aan de straat bewaarde zandstenen pijlers, vermoedelijk als rest van de oorspronkelijke ingang. De bakstenen omheiningsmuur wordt aan de binnenzijde geritmeerd door steunberen.

Vrij uitgestrekt kerkhof met in de as van de toegang een kruisbeeld van blauwe hardsteen; voorts een aantal oudere graven vanaf het laatste kwart van de negentiende eeuw.

Opmerkelijke neogotische grafkapel van de familie Rittweger met als oudste begraving die van Albert Rittweger, in 1883 overleden op het kasteel te Machelen in de leeftijd van 23 jaar. Hardstenen kapel op rechthoekige plattegrond van twee traveeën, geritmeerd door steunberen, met driezijdige sluiting; puntgevel gemarkeerd door pinakels met hogels en kruisbloemen, ijzeren hek en bekronend kruis. Interieur met kruisribgewelf op versierde consooltjes; altaar van blauwe hardsteen met symbolische motieven.


Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Machelen, Deelgemeenten Machelen en Diegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB3, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Grafkapel Rittweger

  • Is deel van
    Machelen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ommuurde begraafplaats [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77620 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.