Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Opgericht in 1861, kadastraal ingetekend in 1862. Later werd de school gedeeltelijk omgevormd tot gemeentehuis, laatstgenoemde werd vergroot in 1929 en is heden ingericht voor het O.C.M.W.; voortgaande op oude prentkaarten bestond oorspronkelijk enkel het rechter gedeelte en de eerste bouwlaag van het linkerdeel dat vermoedelijk in 1929 werd uitgebreid met een tweede bouwlaag. In 1919 werden vier nieuwe klassen gebouwd (begane grond van de haakse vleugel, toen gevat tussen zijtrapgevels), in 1926 uitgebreid met nog eens vier klassen bovenop de bestaande; in 2001 werd het ensemble volledig gerenoveerd en voorzien van nieuw schrijnwerk naar ontwerp van architectenbureau Plaza (Vilvoorde).

Het complex telt in totaal zeven traveeën met ongelijke indeling en twee bouwlagen onder vernieuwde bedaking met toegevoegde pseudo-mansarde. De bakstenen lijstgevels respectievelijk op plint van natuursteen en blauwe hardsteen, vertonen beide een dubbelhuisopstand en rondboogvormige muuropeningen onder geprofileerde hardstenen waterlijsten met gestrekte uiteinden; gevelbeëindiging in de vorm van een houten kroonlijst op klossen. De linkergevel is iets meer uitgewerkt en vertoont hardstenen rechtstanden op de begane grond, een rijker gedecoreerde deuromlijsting met imposten en diamantkopmotieven, een bolkozijn en cartouches met onder meer de opschriften "Gemeentehuis" en "Gemeenteschool"; de tweede bouwlaag werd vermoedelijk in 1929 toegevoegd. De rechter gevel vertoont een meer uitgewerkte middentravee, doorlopende lekdrempels op de bovenverdieping en een gedenksteen voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog rechts naast de verdiepte deur. Volledig vernieuwde achtergevel. Links aansluitende nieuwbouw naar ontwerp van architectenbureau Plaza.

Achteraan haakse, vrijstaande schoolvleugel van achttien traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak; de begane grond dateert van 1919, de tweede bouwlaag van 1926, zie licht kleurverschil in materiaal. Neotraditioneel getinte baksteenbouw met getrapte dakvensters in de deurtraveeën. Eigentijdse sierankers en eenvoudige rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk, kruiskozijnen in de deurtraveeën.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Machelen, afdeling I, 1862/1.
  • GEERTS F. 1966: Gemeente Machelen, Brabant, Centrum van nijverheid, Heule, 136, 153.