Schoolcomplex van 1924

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolcomplex van 1924

Beschrijving

Schoolcomplex bestaande uit de voormalige gemeentelijke jongensschool met bijhorend schoolhuis, heden gemeentelijke basisschool.

In 1913 werden plannen gemaakt voor het bouwen van een nieuwe school met acht à tien klassen aangezien de oude lokalen bij het gemeentehuis ontoereikend waren geworden. De plannen werden ontworpen door architect Foucart, maar werden door oorlogsomstandigheden niet uitgevoerd. Na de wapenstilstand werd opnieuw werk gemaakt van de nieuwe school; de plannen van architect Jacobs werden goedgekeurd: het gebouw werd in gebruik genomen na de paasvakantie van 1926; de kadastrale registratie gebeurde in 1925.

Neotraditioneel schoolcomplex waarvan de klassenvleugel vrij recent grondig werd gerenoveerd; hij refereert enkel nog door zijn volume en een aantal decoratieve elementen aan de vroegere toestand; de onderkelderde onderwijzerswoning behield tot op heden haar oorspronkelijk uitzicht en wordt gemarkeerd door verspringende volumes van twee bouwlagen onder gecombineerde, pannen zadeldaken; puntgevels met getrapte top en lijstgevels met houten kroonlijst op modillons wisselen elkaar af. Gevarieerde muuropeningen, hetzij rechthoekig hetzij rondbogig onder waterlijst; bel-etage voorzien van gekoppelde, rondbogige deurvensters met geminimaliseerd balkon.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Machelen, afdeling II (Diegem), 1925/30.
  • LAUWERS J. 1980: Diegem: zijn watermolens, zijn kasteelheren, zijn bedevaartkerk, Tielt, 606-632.