Hoeve Moens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Moens

Beschrijving

Grote semigesloten hoeve, volgens het kadasterarchief teruggaand op een minstens tot het begin van de 19de eeuw opklimmend kleiner haast gesloten hoevecomplex; vanouds met stokerij en in het bezit van de familie Moens. Boerderij grotendeels vernieuwd en vergroot in 1914. Boerenburgerhuis aan de straat toegevoegd in 1923.

In U-vorm ingeplante gebouwen met woonhuis ten noordwesten, schuur ten oosten en stallen aan de zuidzijde. Gekasseid erf, aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk op gecementeerde stoel; ijzeren toegangshek aan achthoekige hekpijlers aanleunend tegen de stallen. Omhaagde tuin ten noorden van het woonhuis.

Aan de straat palend kleurrijk boerenburgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (kunstleien) met vorstkam en bliksemafleider, gebouwd in 1923. Bakstenen dubbelhuis op hardstenen plint met deurrisaliet en gevelhoeken gemarkeerd door contrasterende witgeschilderde hoekkettingen verrijkt met hardstenen diamantkoppen. Horizontale accenten door speklagen van witte geglazuurde baksteen met geel- en groengeblokte of rood- en groengeblokte geglazuurde bakstenen vulling. Aflijnend hoofdgestel met geblokte fries van witte en groene geglazuurde tegels en houten kroonlijst op uitgelengde consoles. Getoogde muuropeningen met gelijkaardige kleurrijke geblokte bogen en diamantkop als sluitsteen. Benedenvensters onder I-latei met rozetjes. Bovenvensters met bewaard schrijnwerk. Fraaie dubbele deur met beglaasde deurlichten en gesmeed ijzeren vulling met bloemmotieven, geflankeerd door tot plinthoogte opgetrokken geprofileerde hardstenen deurstijlen. Behouden oudere haakse achterbouw van 1914.

Ten oosten, grote bakstenen schuur en wagenhuis onder golfplaten dak met rechts aansluitende paardenstallen onder lager zadeldak met kunstleien; kenmerkende gelobde houten daklijst.

Ten zuiden, haaks op de straat ingeplante bakstenen stallen onder golfplaten zadeldak met dezelfde gelobde daklijst. Deuren en vensters onder roodgeschilderde I-lateien. Mijterboogvormige nis met beeldje van Heilige Antonius met varkentje, beschermd door een glas, boven twee gekoppelde staldeuren.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena