Kapel van 1910 met linde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van 1910

Beschrijving

Kapel van 1910, zie jaartalsteen met opschrift "AD SA 1910" in geveltop. Bedehuis, toegewijd aan de Heilige Antonius. Gecementeerde puntgevel doorbroken door spitsbogige muuropening met bewaard hekwerk.

De kapel is ingeplant in een grasperk langs de Doornikserijksweg en werd geruggesteund door vier lindes, waarvan nog één linde bewaard is (stam beschadigd). De inplantingslocaties van de verdwenen lindes zijn nog zichtbaar door wortelopslag die hier en daar uitschiet. De lindes werden destijds traditioneel beheerd als knotboom.

Bepleisterd en beschilderd interieur met beeld van de Heilige Antonius.

• Google Maps, Streetview, Doornikserijksweg, Bellegem [online] (geraadpleegd op 22 augustus 2022)
  • DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2006: Kapel van 1910 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/77534 (geraadpleegd op 22 augustus 2022)
  • VAN BETSBRUGGE G., Kapel en kruis en Bellegem, s.l., 1991, p. 37.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; Schepens, Annelies; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline