Kasteelhoeve Veltem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelhoeve Veltem

Beschrijving

Hofstede "Veltem", voormalig neerhof van het kasteel, zie nummer 35. Hoeve met losstaande bestanddelen rond een begraasd erf. De hoeve staat getekend op een 19de-eeuwse kopie van een kaart uit 1756 en op een kaart van 1789 afgebeeld met boomgaard en percelen bouwland, omgeven met bomen. Heden uitgebaat als tuinbouwbedrijf met gronden palend aan het Veltembos.

De hoeve staat al aangeduid op een kaart van 1713, ligt aan de bosrand en is toegankelijk via een beukendreef en een geasfalteerde oprit. Schuur, stallingen en wagenkot staan haaks op het boerenhuis. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw op smalle, gepekte plint en onder pannen zadeldaken. Vernieuwd schrijnwerk.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, nummer 691, Kaarten en plannen Collectie Karel Mestdagh, nummer 1430 d, nummer 1463.
  • VERBEKE M., Bijdrage tot de geschiedenis van Veltem, Arsbroek, jaargang 7, 1990, p. 5-19.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia