Mariakapel Roos Lamotens

Beschrijving

Mariakapel zogenaamd "Roos Lamotens". Neogotische kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, gedateerd "1882", zie geschilderd opschrift. De kapel is gebouwd, in opdracht van Rosalie Lamote († 1893), op het erf van een hoeve. Zij laat op eigen kosten de kapel bouwen en onderhouden. Gerestaureerd en witbeschilderen van de buitengevels in 1984.

De kapel is toegankelijk via een smeedijzeren hekken gevat in stenen pilaartjes versierd met het Mariamonogram en beschilderd in de Mariakleuren blauw en wit. Het smeedijzeren hekken is afgewerkt met een goudkleurig kruis. Het stenen pad naar de kapel wordt geflankeerd door buxussen.

Neogotische, rechthoekige constructie in baksteen onder een pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). De voor- en achtergevels zijn eenvoudige puntgevels, de zijgevels zijn blind. In de voorgevel steekt centraal een spitsboogdeur met daarboven het opschrift "AVE MARIA", een beeldnisje en bekronend stenen kruis. Neogotische vleugeldeur met recent vernieuwd bovenlicht, waarop de datum "1882" is geschilderd. Flankerende spitsboogvensters met glas in lood en eveneens vernieuwde bovenlichten.

Interieur. Eenbeukige ruimte met houten tongewelf. Lichtblauw beschilderde muren en gewelf, de muur achter het altaar is versierd met geometrische motieven, het gewelf met zilveren sterren. Het neogotische altaar, onder andere met beeld van Maria, wordt afgesloten door eenvoudig traliewerk.

De achterliggende hoeve van het langgeveltype staat op de Poppkaart (1842), maar is recent vernieuwd.

• CAFMEYER M., Sint-Kruis, oud en nieuw, 1970, p. 39.
  • DUYCK R., Sint-Kruis, geschiedenis van de Brugse rand, 1987, p. 38.