Tehuis Cruushove

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tehuis Cruushove

Beschrijving

Het huis "Cruushove" werd op 31 augustus 1970 opgericht door de familie Ketele. Ze lieten dit huis bouwen op grond van de zusters van Spermalie in 1971 voor de opvang en begeleiding van 20 adolescente jongens. Cruushove is een begeleidingstehuis bijzondere jeugdzorg, erkend door Agentschap Jongerenwelzijn van de Vlaamse Gemeenschap.

De paviljoentjes liggen aan het begin van de oprit naar de achterliggende nummers 74-78. De bakstenen gebouwen opgetrokken in het jaar 1971 naar ontwerp van architectenteam Oikos Tielt (Jan Vandewalle en Bernard Missine). Het architectenteam Oikos uit Tielt behaalde in 1978 met dit gebouw een eervolle vermelding in De baksteenprijs van 1978 voor architectuur. In 2009 nam stad Brugge dit gebouw op in de lijst van architecturaal waardevolle gebouwen te Brugge.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1042/0787, 1934; nummer 1046/1006, 1938.
  • CALLEWAERT D., KEMEL Y., VANHULLE A., 150 jaar onderwijs in Sint-Kruis, Werkgroep geschiedenis Sint-Kruis, 2002, p. 12-13, p. 17-19, p. 25-26, p. 34-35.
  • MOEYAERT O., 100 jaar jeugdzorg te Sint-Kruis Nieuwland, 1986.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia