Directeurswoning ontworpen door Luc Viérin met grenspaal

Beschrijving

Voormalige directeurswoning gebouwd in opdracht van Maurice Vermeulen, directeur van de Gistfabriek van 1926 tot 1948.
Ontworpen door architect Luc Viérin (Brugge) in 1926 en uitgebreid in 1933. Voorheen stond hier de paalherberg zogenaamd "Het Zwarthuis", in de 19de eeuw in gebruik als hofstede. De onversierde grenspaal staat onzichtbaar, weggedoken (tegenover nummer 56) in de tuinhaag.

Pittoresk landhuis, gelegen in een ruime beboomde tuin. Onregelmatige plattegrond met vleugel palend aan de straat. Verankerde baksteenbouw, opgetrokken in een historiserende stijl geïnspireerd op lokale voorbeelden. Inkompartij, wellicht daterend van 1933, met vleugeldeur en geblokte zandstenen omlijsting in neorenaissancestijl en met mascarons. Aan de straatgevel vensters van de hal op de begane grond met brandglas, het rechtervenster met fraaie houten omlijsting.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1036/0418, 1926; nummer 1042/0769, 1933.
  • CAFMEYER M., Sint-Kruis, oud en nieuw, 1970, p. 99.