Villa Hortensia

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Hortensia

Beschrijving

Villa "Hortensia". Halfvrijstaand, achteruit gelegen herenhuis van circa 1880, neoclassicistische stijl. In 1892 wordt rechts een laag, aan de straat gelegen dwarshuis, opgetrokken en verbouwd zie huidig, de poortingang op de begane grond is recent aangepast, de dakkapel is vervangen door een dakvlakraam.

Verankerde, rode baksteenbouw met arduinen hoekkettingen en plint. Hoofdgebouw met centraal hoger opgaand deel van drie bouwlagen onder schilddak met flankerende vleugels van twee bouwlagen. De platte daken zijn afgeboord met gietijzeren balustrades gevat tussen bakstenen pilaren. Brede, horizontaal uitgewerkte voorgevel met arduinen kordons. Deur en vensters hebben geblokte segmentbogen. Benedenvensters met luiken, de bovenvensters van het middengedeelte hebben een rondboog. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Gelijkaardig uitgewerkte zijgevel met erker en ook van het bijgebouw.

De tuin is afgescheiden door traliewerk en is toegankelijk via een hekken bevestigd aan pijlers. In de tuin staan een monumentale linde en enkele hulstbomen, voortuin met kasseibestrating.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1031/0002, 1892.
  • DUYCK R., Sint-Kruis, geschiedenis van de Brugse rand, 1987, p. 61.