Burgerhuis met fresco's van Luc Peire

Beschrijving

Huis van 1950-1951, de bouwheer is de broer van kunstschilder Luc Peire (Brugge), en geeft hem in 1951 de opdracht om in de woonkamer en een slaapkamer fresco's te schilderen. Stilistisch is dit werk van Luc Peire te situeren in de overgangsfase van gestileerd figuratief naar het verticale constructivisme. In de woonkamer beslaat de fresco de hele wand van 189 cm hoog en 443 cm breed. Afbeelding van de "Evocatie van Vlaanderen" met twee Bourgondische dames, een ridder te paard met wapenschild van Vlaanderen, een middeleeuwse stad en haven, de kerktoren van Damme en een gotische bogenfries. De grotere figuren links en rechts stellen Tijl en Nele voor. Op de verdieping nemen de fresco's links en rechts van de schouw de hele muur in beslag. Het tweeluik "Zeebrugge '51" stelt een visser en vissersvrouw voor tegen een achtergrond van zeilboten en masten. Op de voorgrond een stilleven met zeevruchten.

• FONTIER J. 1995: De integratiewerken in België Catalogus expo Luc Peire (1916-1994), KMSK Antwerpen 22/04/1995-25/06/1995, Antwerpen, 111-112.
  • PEIRE-VERBRUGGEN J. & PEIRE M. 2001: De ateliers van Luc Peire, Gent-Amsterdam, 52.
  • PEIRE M. 2005: Luc Peire. An Artist's Life 1916-1994, Catalogue Raisonné of the Oil Paintings, Tielt, 89.
  • PEIRE M. 2009: Fresco/Fresque, Stichting Fondation Jenny & Luc Peire. Bulletin 7, 10-14.

Het plan van het huis is van 20.09.1950. De bouw van het huis werd voltooid in 1951.