Hof Avignon

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof Avignon

Beschrijving

Voormalig hof zogenaamd "Avignon" gelegen in de verkaveling van de Malehoek. De herkomst van de naam is onduidelijk, snel is er sprake van het in het Westvlaams verbasterde "Avenyoen", "Avenyon" of "Havenjonc". De gronden worden samen met die van het hof "Montpellier" al vroeg onttrokken van het beheer van de graaf van Vlaanderen. De landerijen van beide hofsteden strekken zich dan uit vanaf de Brieversweg tot aan de Moerkerkse Steenweg. Op het eind van de 15de eeuw bevinden de landerijen, toen in het bezit van één eigenaar, zich in een vervallen toestand en worden onder de erfgenamen verdeeld. De hoeve staat aangeduid op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). Op het einde van de 17de eeuw ligt het hof er verwaarloosd bij. In 1716 koopt Gilles van Coppernolle het domein en verbouwt het tot een "plaetse van plaisance" met aanleg van een bos en dreven, zoals te zien op de Ferrariskaart (1770-1778). Vanaf 1739 bewoond door de familie Duhamel. De zoon Carolus Duhamel, kanunnik van de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Brugge, schenkt in 1810 bij testament het buitenverblijf aan de armendis van Sint-Kruis. De hoeve is begin jaren 1980 ingrijpend verbouwd, maar heeft het vroegere uitzicht en volume, met hoge opkamer, grotendeels behouden. In de linkerzijgevel met vlechtingen zijn nog sporen van het oude metselwerk zichtbaar.

• CAFMEYER M. 1970: Sint-Kruis, oud en nieuw, p. 67-69.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia