Toegangspoort

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Toegangspoort

Beschrijving

De bakstenen toegangspoort uit de eerste helft van de 20ste eeuw geeft toegang tot de kasteeldreef gelegen aan de oostkant van het kasteel van Male en leidend naar het Maleveld. De weg staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Poort en weg liggen heden in het bosrijke domein van de familie de Pélichy die er in 1948 een villa laat bouwen. Ten noorden van het domein ligt de Brieversweg en het Maleveld.

De weg ligt in de as van de Holleweg leidend naar het kasteel van Rijkevelde, eveneens gebouwd in 1913-1926 door de familie De Pélichy. Sedert het rechttrekken van de bocht, wellicht vlak na de Tweede Wereldoorlog, wordt de dreef naar Rijkevelde gedwarst door de Maalse Steenweg.

Roodbakstenen poort met gekanteelde afwerking en verjongende steunberen, geïnspireerd op middeleeuwse voorbeelden. Boven de poort zit een arduinen wapenschild met afbeelding van een klauwende leeuw. Aan de achterzijde links, het wapenschild van baron Charles Gillès de Pélichy (1872-1958) en rechts zijn echtgenote Marie-Rosalie-Hubertine van der Renne de Daelenbroeck (1873-1964).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia