erfgoedobject

Herberg De Zorge

bouwkundig element
ID
77425
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77425

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Zorge
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige herberg zogenaamd "DE ZORGE", gebouwd in 1834 en gelegen voorbij de kerk van Sint-Kruis, op de splitsing met de Polderstraat.

Op een onbebouwd stuk zaailand gelegen in de Watering van de Broek wordt de herberg met werkwinkel "DE ZORGE" en een tweewoonst gebouwd. Staat op de Poppkaart (1842) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). In 1869 volgt een uitbreiding met drie kamers.

Vanaf 1910 lag vóór de herberg een bolbaan en stonden enkele linden, deze verdwijnen in de loop van de 20ste eeuw. In 1933 wordt het pand aangepast voor een nieuwe functie als gemeentehuis en het voorportaal aangebouwd. In 1969 verhuist het gemeentehuis naar de huidige plaats ten westen van de kerk. Gerenoveerd in de jaren 1970 en dan ingericht als cultureel centrum, bibliotheek, toneel- en vergaderzaal.

Laag huis onder verspringend pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat) en rechts een opkamertravee. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven zwart gepekte plint. Hoofdingang in vooruitspringend portaal met tuitgevel van 1933, vleugeldeur met daarboven een ovale oculus. Getoogde muuropeningen, vensters met grote roedeverdeling en luiken.

  • CAFMEYER M., Sint-Kruis, oud en nieuw, 1970, p. 111.
  • KEMEL Y., Herberg "De Zorge" in Sint-Kruis, ter perse in Brugs Ommeland 2005.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg De Zorge [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77425 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.