Samenstel van burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van zeven bel-etagewoningen met voortuintjes, in 1913 ontworpen door architect Ed. Vincke (Brugge). Burgerhuizen respectievelijk met namen "VILLA / MARIE-JOSE / LEOPOLD / ASTRID / ALBERT / ELISABETH / DES LILAS / DES MYOSOTIS". De schuin lopende zijgevel aan de Dampoortsraat volgt het voormalig tracé van de dreef naar het "Blauw Kasteel" (zie Blauwkasteelweg en Dampoortstraat) die in het eerste kwart van de 20ste eeuw wordt ingenomen door de huizen van het nieuwe Dampoortkwartier. Baksteenbouw verlevendigd met doorlopende banden en houten erkers op de verdieping. Behalve het hoekhuis nummer 12, zijn de huizen in spiegelbeeld gebouwd en hebben per twee verschillend uitgewerkte muuropeningen. Het verzorgde schrijnwerk, soms met glas in lood, is gedeeltelijk (nummers 12, 14, 16) of helemaal (nummers 18, 22, 24) bewaard. De dakkapellen zijn meestal vervangen door dakvlakramen. De voortuintjes hebben nog de oorspronkelijke smeedijzeren hekkens.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1033/0184, 1913.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia