Samenstel van officierswoningen

Beschrijving

Samenstel van vier huizen, gebouwd in 1908 (nummer 13) en 1912 (nummers 7-11), voor officieren, verbonden aan de kazerne in de Kazernevest. Beeldbepalende huizenrij met roodbakstenen eclectische lijstgevels, onderbroken door dakvensters of zijgeveltoppen. Nummer 13 is halfvrijstaand met links een binnenplaats met stallingen, oorspronkelijk afgesloten met een smeedijzeren hekken gevat tussen bakstenen hekpijlers (rechts bewaard). Gevels met historiserende elementen zoals vensternissen, geblokte ontlastingsbogen, arduinen drielichten, tuit- en puntgevels. Horizontalisme door arduinen plint en lijst, speklagen in witte baksteen en strak geritmeerde vensters. Nummer 13 is rijker uitgewerkt met oplopende erker (verbouwd in de jaren 1980), hoektoren onder spits dak met smeedijzeren windvaan, met de initialen van de bouwheer "A H" en arduinen buitentrap.

Bij nummer 7 is het schrijnwerk bewaard.

In de tuinen staan nog de oorspronkelijke stallingen voor de legerpaarden, gebouwd in een zelfde stijl als de woonhuizen.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia