Hoeve De Drie Masten

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Drie Masten

Beschrijving

Hoeve "DE DRIE MASTEN", zie houten bord, lag gedeeltelijk binnen de Paallanden. Volgens Magda Cafmeyer was dit wellicht een voormalig buitenverblijf doch vermeldt geen eigenaar. Gaat terug tot de 15de-16de eeuw, zie de verdwenen rechtstanden van een laatgotische schouw met afbeelding van een echtpaartje. De hoeve staat aangeduid op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571), op de Poppkaart (1842) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Heden sterk vernieuwde boerderij. Hoeve met woonhuis ten zuiden en schuur ten noorden van het verharde erf. Lager gelegen en toegankelijk via een verharde oprit. Sterk vernieuwd woonhuis met hoge opkamertravee, boven de korfboogdeur met afgeschuinde dagkanten een ovale oculus en een dakvenster met vlechtingen.

Het monumentale uitzicht van de bakstenen schuur, gestut door steunberen, is door een recente verbouwing teniet gedaan.

• CAFMEYER M., Sint-Kruis, oud en nieuw, 1970, p. 52-53.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia