Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Betonnen militaire post langsheen de oostelijke zijde van de weg en ten zuiden van de nummers 2-4.

Bovengrondse militaire constructie, voor zover zichtbaar opgetrokken uit betonblokken. De constructie heeft een L-vormige plattegrond. Toegang aan noordwestelijke zijde. Er zijn nog kleinere openingen zichtbaar, evenals kleine betonnen luifels die uit de muur steken. Een deel van de constructie lijkt te zijn afgebroken.

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Gilté, Stefanie

Aanvullende informatie

Twee gelijkaardige bunkers ten noordoosten van de hoeve De Blauwe Zaal, die op eenzelfde lijn als deze constructie lagen, werden grondig onderzocht vooraleer ze gesloopt werden in 2020-2021. Afgaande op de uiterlijke kenmerken, zoals beschreven in het onderzoeksrapport, kan vermoed worden dat de bunker niet uit de Eerste Wereldoorlog stamt zoals eerder werd beweerd, maar wel uit de Tweede Wereldoorlog dateert: alvast het gebruik van baksteen, holle geprefabriceerde Formsteine en de aanwezigheid van een nooduitgang wijzen daarop.