Hoeve Ten Broeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ten Broeke

Beschrijving

Historische hoeve "Ten Broeke" of "BROUCKHOVE", zie houten bord, gelegen op een driehoekig perceel met omwalling. Is in de 16de eeuw een leengoed van Jean Lopez Gallo, vanaf 1558 de eigenaar van de heerlijkheid Male. De hoeve staat aangeduid op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) en de Ferrariskaart (1770-1778). Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen rond een begraasd erf met boomgaard en poel. De datum "1849" aan de zuidgevel van het woonhuis duidt wellicht op een verbouwing van een ouder pand. Het naar het westen gerichte woonhuis is van het dubbelhuistype. Rechthoekige muuropeningen, de vensters hebben vernieuwd schrijnwerk naar oud model en zijn beluikt op de begane grond. Aanleunende, lagere schuur. Ten zuiden van het erf ligt een grote schuur, eventueel met 18de-eeuwse kern en gedeeltelijk afgewerkt met houten beplanking.
Erftoegang tussen bakstenen hekpijlers met kapelletje in de linkerpijler en een gekasseide oprit.

• CAFMEYER M., Sint-Kruis, oud en nieuw, 1970, p. 59.