Basisschool met klooster

Beschrijving

Basisschool met klooster, opgericht in 1908 door de zusters van Spermalie, ten behoeve van de nieuwe Sint-Katarinaparochie (erkend in 1910). Bij de school diende een kloosterkapel tot 1934 als voorlopige kerk, in afwachting van de bouw (in 1933) van een nieuwe kerk. In 1953 wordt de school met zes nieuwe klaslokalen uitgebreid. De kapel wordt begin jaren 1980 vervangen door een nieuw schoolgebouw.

De school bestaat in de huidige toestand uit een hoofdgebouw van twee bouwlagen en vijf traveeën, en een lage aanbouw van acht traveeën onder pannen zadeldaken. Oranje, verankerde baksteenbouw met neogotische gevels, geïnspireerd op lokale voorbeelden. Het hoofdgebouw heeft een dwarsvleugel met trapgevel. Links daarvan is de lijstgevel, met spitsboogfries op de kaaimuur, doorbroken door een dakvenster met trapgevel. De geprofileerde traveenissen, volgens het Brugse type I, hebben verzorgd neogotisch maaswerk in de boogvelden. Vensters met zandstenen kruis- en bolkozijnen, bovenlichten met glas in lood. Op de muurdam een gotische beeldnis met beeld van de Heilige Anna (?) en jaartal "1908". De lage aanbouw, met tudorboogpoort, heeft gelijkaardige vensters gevat in een korfboognis en een tudorboogpoort.

• BARREMAECKER R. (ed.) 1987: Assebroek, geschiedenis van de Brugse rand, Brugge, 81-84.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia

Aanvullende informatie

Ontwerp school, klooster en kapel door de architect Louis Ernest Charels, in opdracht van de Zusters van de Heilige Familie.
  • Provinciaal Archief West-Vlaanderen, Archief Architectenbureau Charels, Charels en Hamel, BE PAWV A/K./1155.