Sint-Katarinakerk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Katarinakerk

Beschrijving

Kruiskerk in traditionalistische stijl, ontworpen in 1913 door architect Alfons Van Coillie (Roeselare), maar pas gerealiseerd in 1933-1934. Vanaf het begin van de 20ste eeuw ontstaat een nieuwe woonwijk. Al in 1907 koopt de pastoor van Ver-Assebroek hier een stuk grond met de bedoeling een kerk te bouwen. In afwachting wordt de kapel van de meisjesschool als noodkerk gebruikt. Het ontwerp van de kerk is in 1913 klaar, maar de bouw kan door de Eerste Wereldoorlog niet doorgaan. Pas in 1933 worden de werken aangevangen, de inwijding van de kerk gebeurt op 16 mei 1934 door bisschop Henricus Lamiroy.

Georiënteerde, driebeukige, bakstenen kerk met een Grieks kruis als plattegrond, een klokkentoren op de noordoosthoek en de sacristie in de zuidoosthoek. Traditionalistische architectuur, met elementen ontleend aan de neogotiek, onder kruisende, pannen zadeldaken. Sobere puntgevels, enkel doorbroken door een vierlicht met in de topgevel een klein drielicht en op de hoeken, verjongende steunberen. De lage inkom, onder een aandak, is tegen de westgevel gebouwd en heeft een toegangspoort gevat in een geprofileerde, tudorboogvormige omlijsting. In het boogveld, een afbeelding van de heilige Katarina en met opschrift "HEILIGE CATHARINA BID VOOR ONS". Tegen de zuidgevel staat een achthoekige traptoren onder een pannen kegeldak. De vijfhoekige koorapsis heeft lancetvormige ramen en verjongende steunberen op de hoeken. Rijzige klokkentoren onder pannen kegeldak en met smeedijzeren torenhaan. Gelede torenwanden met boven de galmgaten een uurwerk gevat in een natuurstenen parement.

Interieur. De plattegrond ontvouwt een centrale aanleg met driebeukig schip en een koor met vijfhoekige apsis. Opgetrokken in roze en gele baksteen met bepleisterde en rozebeschilderde muren en overspannen met bakstenen kruisribgewelven. De kerk wordt verlicht door drie- en vierlichten met glas in lood. In de koorapsis, lancetvormige vensters met brandglazen. Vloer met cementtegels en lambriseringen met geglazuurde tegels, zwart en bruin in de benedenkerk, zwart en grijsgroen in het koor.

Mobilair. Koorbanken en biechtstoelen in verzorgd houtsnijwerk. Kruisweg met geglazuurde tegels.

• BARREMAECKER R. (ed.) 1987: Assebroek, geschiedenis van de Brugse rand, 81, 84.