erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
77146
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77146

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekhuis met de Kerklaan uit de jaren 1930 en rechts een lage aanbouw uit de 19de eeuw. Gebouwd op de gronden van de vroegere boomgaard van "de costerie", Pastoor Verhaegheplein 3. Roodbakstenen, halfvrijstaande dubbelhuis boven gecementeerde plint. Eenvoudige muuropeningen met contrasterende, witbeschilderde lateien en bewaard schrijnwerk. In de voorgevel zitten op de verdieping twee erkers.

De verankerde, bakstenen lage aanbouw heeft een gecementeerde voorgevel met imitatievoegen. De vensters met grote roedeverdeling hebben bewaard schrijnwerk.


Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Alleen het hoekhuis is bewaard. De lage 19de-eeuwse aanbouw is gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Het hoekhuis is geschilderd en het schrijnwerk is vervangen.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Assebroek

  • Is deel van
    Pastoor Verhaegheplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77146 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.