Beschrijving

Achteruitliggende woning met 19de-eeuws uitzicht, gelegen in een ruime tuin. Ligt op de site van de voormalige herberg Altebij, het vroegere leen zogenaamd Vinckebrouck. Laatst genoemde wordt voor het eerst vermeld in 1288 als een leen van de Burg van Brugge. Op de kaart van Marcus Gerards (1562) staat een hoeve, midden een ronde walgracht getekend. In 1642 is er sprake van de herberg Altebij. De ronde omwalling staat nog steeds op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid. Op de kadasterkaart van 1809 is de omwalling verdwenen, de configuratie van de gebouwen komt in grote mate overeen met de huidige situatie. Op de Vandermaelenkaart (circa 1850) ligt de herberg, vermeld als Alteby Cab, tegenover de oude bastionpunt en ten zuidwesten van een grote drassige weide, palend aan de noordelijk gelegen Gemeneweidebeek.

Opgetrokken in verankerde baksteen met eventueel een 17de-eeuwse kern. Links van het hoofdvolume met twee bouwlagen is er een lager, twee-traveeënbreed opkamergedeelte. Witbeschilderde gevels met eenvoudige, rechthoekige muuropeningen. Tussen de vensters van de opkamer steekt een veelhoekige blindnis. Rechts van het huis staan enkele oude leilinden.

Tegen de straat liggen twee bijgebouwen onder parallelle zadeldaken. Verankerde en witbeschilderde baksteenbouw, aan de tuinzijde met twee opkamertraveeën. Een meidoornhaag bakent de verharde voortuin van de straat af.

• Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nummer 1608.
  • DESMET J. en STALPAERT H., Assebroek. Heemkundige schets, 1950, p. 60.