Geheel van arbeiderswoningen

Beschrijving

Geheel van lage 19de-eeuwse arbeidershuisjes verspreid op een terrein tussen de Molen- en de Weidestraat. De nummers 153-155 staan aangeduid op de Poppkaart (circa 1842) en hebben eventueel een oudere kern. De huisjes werden vroeger aangeduid als "Munt" in de betekenis van een hoop kruipuitjes, kleine huisjes zonder tuin. Heden liggen de huisjes, met tuintjes, gegroepeerd rond een weide en zijn onderling bereikbaar via een aarden verbindingsweg tussen Molen- en Weidestraat. Verankerde, bepleisterde en witbeschilderde huisjes onder pannen zadeldak en met zwart gepekte plint. Eenvoudige muuropeningen, de vensters hadden vroeger luiken, zie duimen.

• BARREMAECKER R. (ed.), Assebroek. Geschiedenis van de Brugse rand, 1987, p. 114-116.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia