Gemene Weidebeek

Beschrijving

Natuurgebied van de Gemeneweidebeek, van circa 32 hectare gelegen tegen de grens met Sint-Kruis en midden in de bebouwde kom. In het noorden begrensd door de straten Vossensteert en Zuiderakker, ten westen door Geervelde, Lindelaan en Vooruitgangstraat, ten zuiden door de Astridlaan en ten oosten door de Gemeneweideweg-Zuid en het Paalbos.

De Gemeneweidebeek ontspringt in het natuurgebied Rijkevelde (Sint-Kruis), kronkelt zich door Assebroek, vormt gedeeltelijk de grens met Sint-Kruis (Speelpleinlaan) en vindt aansluiting met de ringvaart van Brugge. Volgens J. Desmet en H. Stalpaert is de Gemeneweidebeek de bovenloop van het Brugse Vuldersreitje. De waterloop zou, vóór het graven van de tweede Brugse omwalling in 1297, verder hebben gestroomd naar de Molenbrug om uit te monden in de Reie. Grote delen van de beek zijn heden omgevormd tot riool.

Het natuurgebied ligt in een komvormige depressie. Aan de rand van het gebied zijn recent een aantal bosjes, onder meer met zomereik, hazelaar, meidoorn en lijsterbes, aangeplant als buffer tegen de huizen. In de beekvallei volgt de meanderende Gemeneweidebeek nog het oorspronkelijk verloop. Langs de beek liggen natte weilanden, afgezoomd met knotwilgen, elzen en essen. Aan de oostkant ligt aansluitend het Paalbos, afgescheiden door de Gemeneweideweg-Zuid.

Talrijke archeologische vondsten wijzen op bewoning in de middeleeuwen. Aan de rand van het gebied situeren zich de twee omwalde sites, zogenaamd Geervelde, reeds vermeld in 1282 (zie Geervelde) en de hoeve Hangheryn (nummer 113).De vallei van de Gemeneweidebeek is opgenomen als relictzone in de landschapsatlas.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg, Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
  • DE SMET J., STALPAERT H., Assebroek. Heemkundige schets, 1950, p. 62-63.
  • DUFOORT R., Arsbroek Natuurlijk, in Arsbroek, 2000, p. 8-9.