Postgebouw

Beschrijving

Postgebouw "GEBOUWD" / "1909 ", tot 1950 was hier het Gemeentehuis (zie Kruisboogstraat nummer 2) gevestigd. Samenstel van twee diephuizen en poortgebouw in neogotische stijl. Hoofdgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen + kelderverdieping onder pannen zadeldak. Verankerde oranjebakstenen puntgevel met natuurstenen topstuk. Verticale geleding door Brugse traveenissen type I aanzettend op natuurstenen voetstukken. De rondboog- en spitsboognissen + borstwering zijn voorzien van verfijnd, neogotisch maaswerk. Korfboogdeur in natuurstenen omlijsting waarboven een spitsboogvormige natuurstenen boog met bekronende kruisbloem. Toegankelijk via een arduinen bordestrap. Rechthoekige muuropeningen met natuurstenen kruiskozijnen. Imposante schouwlichamen op veelhoekige plattegrond.

Interieur. Bewaarde neo-Vlaamse aankleding. Samengestelde balkenlaag waarvan de moerbalken rusten op gebeeldhouwde kraagstenen. Neogotische schouw en lambrisering in neorenaissance.

Lager gebouw van drie traveeën en een bouwlaag + kelderverdieping. De verankerde, bakstenen trapgevel wordt verticaal geleed door Brugse traveenissen type I. Gelijkaardige afwerking als de hoofdgevel.

Poortgebouw van één bouwlaag. Verankerde baksteenbouw met korfboogvormige poort.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia