erfgoedobject

Koetshuis

bouwkundig element
ID
76946
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76946

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Koetshuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig koetshuis, maakt deel uit van wat waarschijnlijk een kasteeldomein of buitenverblijf was, palend aan de Weide- en de Kleine Kerkhofstraat. De site, met toegang aan de Weidestraat, staat weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op een kaart uit het einde van de 18de eeuw.

Volgens J. De Smet en H. Stalpaert gaat het om het nu verdwenen kasteel "Het Walleken", langs de Weidestraat en vermeld in 1777. Wellicht gaat de bewoning, niet verder terug dan het einde van de 16de eeuw en verdwijnt ze in de loop van de 20ste eeuw. Binnen het terrein, met rechthoekige omwalling, loopt een gracht van zuid naar noord. In het oostelijk deel ligt de bewoning, bestaande uit drie volumes, in het westelijk deel bevindt zich een formele tuin. Dezelfde situatie is terug te vinden op de Poppkaart (circa 1842) en de Vandermaelenkaart (circa 1850).

Bakstenen constructie uit de 18de-19de eeuw, omgevormd tot woonhuis. De lijstgevel, geritmeerd door rondboognissen aanzettend op pilasters, heeft rechthoekige muuropeningen en is bovenaan afgewerkt met een kwartronde, bakstenen kooflijst.

 

  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen collectie Karel Mestdagh, nummer 28.
  • DESMET J., STALPAERT H., Assebroek. Heemkundige schets, 1950, p. 63.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 24-25.
  • SOERS K., Assebroek, in Archeologische inventaris Vlaanderen, Band IX, 1987, p. 289-291.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koetshuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76946 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.