Villa Maria

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Maria

Beschrijving

Volgens gevelsteen "VILLA MARIA", gebouwd in 1899 in opdracht van Pieter Rapaert de Grass van Hertsberge. Ook gekend onder de naam "Het Kasteeltje" of "Bloemenkasteeltje", vanwege de vroegere functie als bloemenwinkel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers als hoofdkwartier gebruikt. De nieuwe aanbouw dateert van de jaren 1980. Beeldbepalende villa op de hoek met de Benedictijnenstraat, ligt iets hoger ten opzichte van het straatniveau. Oranjebaksteenbouw in combinatie met gesinterde baksteen voor de speklagen, strekken en siermetselwerk. Ronde torenuitbouw, bovenaan afgewerkt met kantelen. Gevel opgesmukt met friezen van cementtegels. Bekronende smeedijzeren windvanen.

• BARREMAECKER R. (ed.), Assebroek. Geschiedenis van de Brugse rand, 1987, p. 126.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia