Kasteel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel

• is aangeduid als beschermd monument Kasteel van Zellik

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel van Zellik met omgeving

Beschrijving

Buiten de dorpskom gelegen, classicistisch geïnspireerd kasteel, volgens de huidige eigenares opgetrokken in 1780 naar ontwerp van hofarchitect L.B. Dewez in opdracht van baron d’Olmen de Poederlee. Deze gegevens werden tot op heden niet bevestigd door andere bronnen.

Het huidige ensemble bestaat uit het iets achterin gelegen landhuis met symmetrisch uitgewerkte voorgevel, georiënteerd naar het zuiden en voorafgegaan door een ereplein dat is afgezoomd door een dubbele rij linden en aan de straatzijde afgesloten door een smeedijzeren hek; zowel op de primitieve kadasterkaart (1823) als op de Poppkaart van circa 1860 en de mutatieschetsen van het kadaster uit de periode 1893-1913 ligt aan de straat nog een vrij uitgestrekte waterpartij, vandaag volledig verdwenen; ten noorden ligt een omhaagde Franse tuin aangelegd in 1960 naar ontwerp van René Pechère; de tuin is klassiek geïnspireerd met boogvormig afgelijnd gazon, dambordpatroon, prieel met buxusplanten en centrale waterpartij; aansluitende moestuin met serre ten noordwesten.

Sober uitgewerkt breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met de nok parallel aan de straat; flankerende aanbouwsels links en rechts van telkens twee traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak. Gecementeerde lijstgevel met dubbelhuisopstand en licht verhoogde begane grond; de drie middentraveeën worden bekroond door een driehoekig fronton met oculus; rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempels met vernieuwde luiken. Een beglaasde, rechthoekige vleugeldeur, gevat in een omlijsting van blauwe hardsteen en gelegen in de as van een kleine bordestrap geeft toegang tot de verhoogde begane grond en wordt bekroond door een deurvenster met Frans balkon. Met uitzondering van het bekronende fronton, gelijkaardig uitgewerkte achtergevel.

Lodewijk-XVI-interieur met bewaarde binnenindeling: centrale hal met aansluitende muziekkamer aan tuinzijde; de ruimte links van de inkom wordt ingenomen door de trapzaal met een bordestrap voorzien van een rijk gesculpteerde trappaal en de eetkamer; de ruimte rechts door een salon over de hele diepte van de woning; bewaarde marmeren schouwen voorzien van grote spiegels op de boezem en in de eetkamer met geschilderd medaillon, hoge vleugeldeuren, vrij eenvoudig, ten dele omlopend stuclijstwerk en paneelversiering op de wanden. Bewaard dakgebint met telmerken.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling VI (Zellik), 1893/2, 1896/1, 1906/1, 1913/1.