Sint-Quirinuskapel van 1962

Beschrijving

Sint-Quirinuskapel van 1962, zie gevelsteen in de voorgevel, gelegen te midden van een omhaagd driehoekig pleintje.

Algemeen wordt aangenomen dat de oudste Sint-Quirinuskapel ontstond uit het negende-eeuws villakerkje van de villa de Nether-Sellica, zie gemeente-inleiding. Aangezien Sint-Quirinus de beschermheilige is der veroordeelden werd de patroonheilige vermoedelijk ontleend aan de nabijheid van de openbare executieplaats, zie kaartboek van de abdij van Affligem. Als dochterparochie van de Sint-Bavoparochie, kwam ze in 1107 of 1108 onder het patronaat van de Sint-Baafsabdij van Gent. Al in de vroege middeleeuwen ontwikkelde de kapel zich tot een bedevaartsoord waar Sint-Quirinus werd aanbeden voor oog- en oorziekten en kwijnende kinderen. In de loop der eeuwen werd de kapel meermaals verwoest en heropgebouwd, onder meer in 1432, in 1516 en in 1798. Bij moderniseringswerken aan de straat in 1946 werd de toenmalige, bouwvallige kapel gesloopt en in 1962 vervangen door de huidige. Het oude beeld werd overgebracht naar de kerk.

Neogotisch getinte kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder kunstleien zadeldak, afgewolfd boven de sluiting. Baksteenbouw geritmeerd door hoeksteunberen en getraliede spitsboogvensters. Puntgevel vooraan met bekronend stenen kruis en brede spitsboogdeur in licht uitspringende, bakstenen bandomlijsting. Deels bepleisterd interieur.

• OCKELEY J., Kaartboek van de abdij Affligem 1717-1752, Brussel, 2003, p. 74-75.
  • SCHOONJANS F., Kijk- en leesboek over Zellik, Zellik, 1976, p. 65-67.