Gemeentehuis van Zellik

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Zellik

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis in neotraditionele stijl, opgetrokken naar ontwerp van L. Spaak in 1878, hetzelfde jaar ingetekend bij het kadaster. Oorspronkelijk deed het gebouw ook dienst als schoolhuis. Vergrotingswerken werden uitgevoerd in 1929. Momenteel in gebruik als politiekantoor.

Recent gerenoveerd, onderkelderd breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak tussen zijtrapgevels (zes treden + top) met vernieuwde dekstenen. Lijstgevel op plint van blauwe hardsteen, gemarkeerd door gevelhoge, rechthoekige spaarvelden met aflijnende tandfries en natuurstenen kruiskozijnen, voorzien van vernieuwd schrijnwerk. De verhoogde middentravee wordt geflankeerd door verjongende steunberen en loopt uit op een getrapt dakvenster met jaarsteen 1878, verwijzend naar het bouwjaar.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling VI (Zellik), 1878/4.
  • Asse in oude prentkaarten deel 2, samengesteld door Heemkring "Ascania", Zaltbommel, 2003, nummer 18.
  • SCHOONJANS F., Kijk- en leesboek over Zellik, Zellik, 1976, p. 86, 124.
  • VAN NIEUWENBORGH J.,Geïllustreerde inventaris van het kunstpatrimonium in Asse. Deel IV. Zellik, Asse, 1986, p. 20.