erfgoedobject

18de-eeuwse boerenwoning

bouwkundig element
ID
76812
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76812

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 18de-eeuwse boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Achttiende-eeuwse boerenwoning
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Mollem
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Mollem
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Achttiende-eeuws boerenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vrijstaand, 18de-eeuws boerenhuis, als monument beschermd bij Koninklijk Besluit van 10 januari 1980 en gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Mollem (besluit van dezelfde datum). Heden leegstaand en in vervallen toestand.

Haaks op de straat ingeplante baksteenbouw van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak met links bewaard aandak en schouderstuk. Met schijnvoegen gecementeerde straatgevel en dito voorgevel met dubbelhuisopstand. Grotendeels bewaarde, zandstenen kruiskozijnen, doch fragmentarisch bewaarde middenstijlen; rondboogdeurtje in zandstenen omlijsting met kwarthol beloop, sluitsteen en imposten; de jaarsteen 1708 boven de deur verwijst vermoedelijk naar het bouwjaar. Bouwsporen in de rechterzijgevel en de gekalkte achtergevel verwijzen echter naar aanpassingswerken waarbij onder meer een aantal muuropeningen werden aangepast of gedicht; in de rechterzijgevel bleven fragmentarische sporen van vroegere vlechtingen zichtbaar. De oorspronkelijke indeling met uiterst links de opkamer boven een gewelfde kelder en rechts een op de woning aansluitende stal, bleef behouden. Ook de oorspronkelijke balkenstructuur met onder meer een moerbalk op sloffen en de gotische schouwen bleven bewaard; opkamer met bakstenen Vlaamse haard en zwart-rode tegelvloer; gewelfde kelder.


Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Mollem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: 18de-eeuwse boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76812 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.