• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Haaks op de straat ingeplante dorpswoning van één bouwlaag + mezzanino onder pannen zadeldak, uit het midden van de negentiende eeuw, kadastraal ingetekend in 1854; haaks ingeplante schuur ten noorden, opgetekend bij het kadaster in 1869, en tuin ten zuiden met aan de straatzijde een bakstenen muurtje bekroond door een ijzeren hek.

Recent gerenoveerde en geel beschilderde baksteenbouw: lijstgevel, heden zeven traveeën, gemarkeerd door rechthoekige vensters met hardstenen dorpels, bewaarde luikduimen en vernieuwd schrijnwerk. Rechthoekige deur in omlijsting van blauwe hardsteen onder geprofileerde kroonlijst. Ten opzichte van de inventarisatie in 1971 blijkbaar licht verhoogd en volgens de huidige bewoners links met één travee uitgebreid ter vervanging van een vervallen bijgebouwtje; bij de renovatie werden de vensters trouwens licht verlaagd, enkele werden gewijzigd of gedicht, de deur werd verplaatst, dakvensters werden toegevoegd en de getrapte aflijnende fries werd vervangen door een tandfries. Hervoegde tweebeukige langsschuur van drie traveeën, opgetrokken uit baksteen onder zadeldak met de nok parallel aan de straat; rechthoekige poort onder houten latei en blind rondboogveld.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling IV (Kobbegem), 1854/7, 1869/4.