Brouwerij Van den Moortel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Van den Moortel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Bekkerzeel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Bekkerzeel

Beschrijving

Voormalige brouwerij Van den Moortel, zie ook opschrift "Brasserie" boven de deur, op het einde van de jaren 1990 verbouwd tot lofts naar ontwerp van architect E. Coffe (Asse); de oorspronkelijke inrichting is volledig verdwenen. Het complex maakt deel uit van het beschermde dorpsgezicht van Bekkerzeel (Besluit van 13 november 2002).

Bedrijfscomplex waarvan de oudste delen opklimmen tot de jaren 1880, geleidelijk uitgebreid en aangepast in de eerste helft van de twintigste eeuw. Functionele baksteenbouw van twee à drie bouwlagen onder gecombineerde bedaking; verankerde lijstgevels, gemarkeerd door verspringende rechthoekige muuropeningen, veelal met dorpels van blauwe hardsteen; bewaarde ronde schouw.

Het achterin liggende gebouw wordt geritmeerd door lisenen bovenaan verbonden door een monumentale boogfries in de vorm van per drie gekoppelde, deels blinde rondboogvensters; in dit gedeelte hebben de rechthoekige muuropeningen veelal een betonnen latei.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling VII (Bekkerzeel), 1838/2, 1882/11, 1883/3, 1890/2, 1903/2, 1906/3, 1908/1, 1912/2.

Aanvullende informatie

De brouwerij werd verbouwd in 1980 door architect Christiaan Verhelst in samenwerking met de toenmalige "Rijksdienst voor Monumenten- en Landschapszorg"; de uitvoering van dit ontwerp is voorwerp geweest van internationale tentoonstellingen (Fribourg Zwitserland, "De Brakke Grond", Amsterdam onder de benaming "hedendaagse architectuur in historische omgevingen") ingericht door deze Rijksdienst. De "verspringende ramen in de voorgevel" zijn tot stand gekomen bij deze verbouwing.