Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Neerwaver

Beschrijving

Kapel in oorsprong minstens opklimmend tot 1696. Voorheen negentiende-eeuwse kapel gelegen op een beboste heuvel aan de Edingsesteenweg; toen hier in 1945-1946 twee villa's gebouwd werden, werd de kapel gesloopt en op deze plaats verkleind heropgebouwd met gedeeltelijke recuperatie van het materiaal, zie ook de jaarsteen 1945 boven de deur en de mutatieschetsen van het kadaster.

Heden witgeschilderde baksteenbouw met neoclassicistische reminiscenties op gepikte plint en afgedekt door een pannen zadeldak met de nok loodrecht op de weg. Rechthoekige constructie met driezijdige sluiting en voorafgegaan door een portaal met bepleisterd tongewelf op geblokte pijlers. De getraliede rondboogdeur met gerecupereerde, zandstenen boog geeft toegang tot een bepleisterde ruimte met tongewelf en een eenvoudig houten altaar met een beglaasde rondboognis voor het geklede madonnabeeld.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling I, 1945/28.
  • DE GRAVE D., Geschiedenis der gemeente Assche, Asse, 1900, p. 446-450.
  • SPANHOVE J., Asse, een oude Brabantse hoofdplaats, in De Toerist, jaargang 31, nummer 15, 1951, p. 410-425.