Tuinwijkwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tuinwijkwoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tuinwijk Klein Rusland

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tuinwijkwoning Klein Rusland

Beschrijving

Vrijstaand hoekhuis met de Albert Mechelincklaan in de tuinwijk "Klein Rusland", gebouwd in verschillende fasen van 1921 tot 1928 onder leiding van architect Huib Hoste, het hoekhuis aan de Strijderslaan maakt deel uit van de tweede bouwfase (1922-1924) met 74 woningen in asbeton.

Woning van twee bouwlagen onder plat dak, opgetrokken in asbeton, de enige woning van de tuinwijk met de oorspronkelijke bepleisterde gevelafwerking, oorspronkelijk gekleurd. Modernistische vormgeving met kubistische opbouw door de verspringende volumes onder platte daken met overstek. Oorspronkelijk dakoverstek in hout, nu ingepakt met kunststof. Grotendeels behouden raamverdeling en schrijnwerk, rechte luifel boven deur vervangen. Kleuronderzoek bracht het oorspronkelijk kleurgebruik aan het licht: rood voor de vaste raamdelen en groen voor de draaiende vleugels en de roedeverdeling, luifels en dakranden.

• VERDONCK A. s.d.: Oeuvre van Huib Hoste: architect, stedenbouwkundige en publicist, Detailstudie van het doctoraatsonderzoek "De zoektocht van Huib Hoste naar de nieuwe betekenis van kleur in de architectuur" in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap, s.l..

Auteurs: Lanclus, Kathleen