Gemeentehuis van Meerbeke

Beschrijving

Neoclassicistisch getint dubbelhuistype met vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gecementeerd en geschilderd bakstenen gebouw met verhoogde begane grond. Zijrisalieten gemarkeerd door geblokte hoekbanden, afgedekt met onderbroken frontons en kleine afgesnuite bedaking met bolspitsje. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen, benedenvensters bekroond door middel van een druiplijst, bovenvensters onder driehoekig fronton op consooltjes, lekdrempels en balustrade als borstwering. In middenpartij, twee rechthoekige vensters aan weerszij van de vleugeldeur met paneelverdeling; drie gekoppelde rondboogvormige bovenvensters met penanten uitgewerkt als pilasters. Gekorniste kroonlijst met tandlijst op klossen. Bordes met hardstenen balustrade en centrale steektrap.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle