Klooster van Serskamp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster van Serskamp

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster van Serskamp

Beschrijving

Klooster van de zusters van Sint-Franciscus van Opbrakel, toegewijd aan Heilige Elisabeth van Hongarije, en lagere school. Voorheen herenhuis met stokerij van burgemeester D. Hoebandts, na zijn dood in 1887 verhuurd als herberg met danszaal. In 1899 aangekocht door pastoor B. Van Cauwelaert voor de inrichting van een lagere meisjesschool en een klooster van de Congregatie van de zusters van de Heilige Franciscus van Assisi in Opbrakel. Het nieuwe klooster werd ingehuldigd op 2 oktober 1899. Van de vroegere mouterij werden vier klassen gemaakt.

In 1931 werd een gedeelte van het schoolgebouw met een verdieping verhoogd. In 1941 werd het klooster vergroot en een nieuw gebouw bijgebouwd opzij van de speelplaats. In 1969-70 bouw van drie kleuterklassen en sloop van twee oude kleuterklassen, de oude kloostertuin werd een speeltuin, de afsluitingsmuur in de Pastorijstraat werd vervangen, de klassen in het oude gebouw werden vernieuwd. In de jaren erna werd ook het klooster gerenoveerd.

Aan de straat gelegen klooster, voormalig herenhuis, vermoedelijk van midden 19de eeuw. Rechthoekig gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen). Gecementeerde lijstgevel met dubbelhuisopstand met rechthoekige muuropeningen. Deur met buitentrapje, gevat in vlakke arduinen omlijsting op neuten.

Rechts voor het klooster toegevoegde aanbouw met kapel in de Pastorijstraat. Kapel op de bovenverdieping met driezijdige koorsluiting aan de straatzijde. Afgedekt met kunstleien schilddak met torenkruis.

Links aan de straat gelegen voormalig schoollokaal, nu secretariaat parochie Sint-Denijs (nummer 53a). Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag met pannen schilddak uit begin 20ste eeuw (1904 volgens kadasterarchief). Hoge getoogde muuropeningen, schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Straatgevel met bovenlichten.

• RUYS R.- DE SUTTER H. e.a., Bijdrage tot de geschiedenis van Serskamp, Serskamp, 1980, p. 133-139.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena

Het links aan de straat gelegen schoollokaal uit begin 20ste eeuw, werd gesloopt.