erfgoedobject

Directeurswoning De Villa

bouwkundig element
ID
76539
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76539
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning De Villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige directeurswoning van schoenfabriek Oscar Stevens, naar verluidt vroeger ook zogenaamd "De Villa", volgens het kadasterarchief van 1946. Getuige van de lokale schoennijverheid die te Serskamp tot ontwikkeling kwam tijdens het interbellum en een bloei kende tot in de jaren 1960.

Halfvrijstaand burgerhuis van twee bouwlagen onder kruisende pannendaken met later toegevoegde dakkapellen en met dakoverstek. Gevelparement van gele baksteen met dieperliggende horizontale voeg en met royale verwerking van hardsteen in de omlijstingen van de muuropeningen en de plint. Geaccentueerde hoektravee met arduinen bekleding op de begane grond waarin een omlopend rechthoekig venster met decoratieve hoekpenant geflankeerd door twee ronde vensters. Inkom met beglaasde ijzeren deur in de zijgevel gericht naar het bijbehorende bedrijfsgebouw. Rechthoekige vensters.

  • RUYS R. – DE SUTTER H. e.a., Bijdrage tot de geschiedenis van Serskamp, Serskamp, 1980, p. 97.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Directeurswoning De Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76539 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.