Herenhuis Villa De Donder

Beschrijving

Vrijstaand neoclassicistisch herenhuis "Villa De Donder" met koetshuis van 1849 in een ruime grotendeels ommuurde en beboomde tuin.

Gewitte bakstenen muur onder ezelsrug centraal doorbroken door een pijlpunthekken met pijnappelbekroning op de stijlen en makelaar gevat tussen gietijzeren zuilen met gecanneleerde schacht en kapiteel met bolbekroning, aan weerszijde vergezeld van een twee traveeën brede grille op een gewit muurtje met hardstenen dekplaat. Gedicht poortje onder ezelsrug aan de Meiskensbeekstraat.

Schuin ingeplant, onderkelderd herenhuis van vijf traveeën, twee bouwlagen en een mezzanino onder een kunstleien schilddak, 1849 gedateerd door middel van een gevelsteen; later aan de westzijde uitgebreid met een inspringend éénlaagse gebouw onder een gedeeltelijk schilddak. Bepleisterde en licht geel geschilderd volume voorzien van hoekpilasters met Franse voeg, beëindigd door een omlopend cordon ter hoogte van de fries, gedichte steigergaten, een daklijst en een houten kroonlijst op klossen. Sterk horizontaal gelede lijstgevel door de grijs geschilderde plint, de uitgesproken hardstenen puilijst en fries met smalle zoldervensters. Ruitvormige gevelsteen rechts van de deur: "PIERRE/ POSÉE PAR/ E. REYERS/ 1849". Beluikte rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk en luiken in kunststof naar voorgaand model. Wit geschilderde geriemde deuromlijsting met houten vleugeldeur voorafgegaan door een later toegevoegde luifel op slanke zuiltjes ter hoogte van het bovenlicht. Gelijkaardige ordonnantie aan de achtergevel doch zonder de puilijst.

Eenvoudig interieur met behouden indeling, marmer- en parketvloeren, eenvoudig lijstwerk op de plafonds en een houten trap met ijzeren leuning.

Gedeeltelijk aangepast bepleisterd koetshuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder een kunstleien zadeldak gevat tussen hoekpilasters met kapiteeltjes en geritmeerd door drie uitgespaarde rondbogen op gelijkaardige pilasters.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Humbeek: 1850/2.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant, Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 295-296.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn