Burgerhuis met stallen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met stallen

Beschrijving

Op de hoek van de Van Leriusstraat met de Lange Herentalsestraat staat een neoclassicistisch burgerhuis met paardenstallen en remise in dezelfde stijl. Dit ensemble werd gebouwd volgens een bouwdossier van 1871 voor rekening van De Meyer en naar een ontwerp van Henry Redig.

Redig bouwt vanaf 1863 een praktijk als architect uit in Antwerpen. Hij wordt één van de meest productieve, best beklante architecten in Antwerpen uit die tijd. Hij bouwt voor de welgestelde burgerij en rijke middenklasse, maar ook voor investeerders. Meestal gaat het om standaard opgebouwde neoclassicistische burger- en herenhuizen op kavels in nieuw aangelegde straten, waarvan deze burgerwoning een goed voorbeeld is.

Het woonhuis, drie bouwlagen en drie + vier traveeën tellende onder een zadeldak, bevindt zich op de hoek. Aansluitend bij de achterbouw van het huis, is de paardenstal met bijhorende remise in de Lange Herentalsestraat gebouwd, in totaal acht traveeën tellend en niet helemaal zoals op het plan in het bouwdossier uitgevoerd. Het is een zeldzaamheid geworden dergelijke combinatie van woning en paardenstallen aan te treffen in de stad. Alle gevels zijn bepleisterd en beschilderd en kregen een neoclassicistische vormgeving. De woning heeft strakke lijstgevels met een brede houten kroonlijst en een hardstenen plint. Horizontale ritmering door de hardstenen doorlopende onderdorpels en de imitatievoegen op de begane grond. Regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in omlijstingen die op de verdieping versierd zijn met een sluitsteen. De voorgevel aan de Van Leriusstraat kreeg een markant balkon met ijzeren leuning in de centrale travee. In de zijgevel twee/drie blinde traveeën. Schrijnwerk grotendeels vernieuwd; ijzeren deur waarin de initialen JC zijn verwerkt, vermoedelijk geplaatst rond 1914, wanneer J. Claessens eigenaar is en verbouwingen laat uitvoeren aan woning en stallen.

De paardenstallen en remises zijn gebouwen van twee bouwlagen onder zadeldaken. Ze hebben bepleisterde en beschilderde punt) en lijstgevels met imitatievoegen. Rechthoekige en rondbogige muuropeningen worden afgewisseld, waarvan sommige met ijzeren I-balken.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1871 # 12, 1914 # 5721.