erfgoedobject

Vrijstaand burgerhuis

bouwkundig element
ID
76477
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76477

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zwart pannen schilddak, nok parallel aan de straat, ingetekend op het kadaster in 1903. Bakstenen dubbelhuis op een lage hardstenen plint, eenvoudig gedecoreerd door middel van groen geglazuurde bakstenen onder het cordon en de fries en paneeltjes van keramiektegels op de borstwering; afgelijnd door een omlopende houten kroonlijst. Lijstgevel verticaal geleed door hoeklisenen en een deurtravee in risaliet en horizontaal geleed door het hardstenen cordon ter hoogte van de lekdrempels op de verdieping. Rechthoekige muuropeningen met hardstenen lekdrempels en dito lateien onder segmentboog. Houten schrijnwerk, vermoedelijk nog oorspronkelijk, zie de art-decogetinte deurgreep en brievenbus.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Humbeek: 1903/6.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrijstaand burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76477 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.