Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool naar ontwerp van F. Symons ingetekend op het kadaster in 1907. Bestaande uit drie klaslokalen en een tussenliggende galerij (laatstgenoemde volgens een bouwaanvraag van 1924 door dezelfde architect omgevormd tot een vierde klas); voorafgegaan door een kleine gevangenis en een lokaaltje voor "Hulp tegen brand" zoals het toenmalige gevelopschrift aangaf. Ten noordoosten speelplaats met gedeeltelijk bewaarde bakstenen omheiningsmuur, volgens de bouwaanvraag daterend van 1877 maar pas in 1888 op het kadaster geregistreerd.

Langwerpig gebouw van zes traveeën en één bouwlaag op gecementeerde plint onder een vernieuwd pannen zadeldak, nok haaks op de straat. Baksteenbouw met gebruik van blauwe hardsteen voor functionele en decoratieve onderdelen en ijzer voor de deelzuiltjes en lateien. Vernieuwde puntgevel aan de straat. Noordoostgevel met grote drielichten gevormd door ijzeren deelzuiltjes onder I-balkjes met rozetten en hoge rechthoekige deuren met bovenlicht onder dito lateien. Nieuw schrijnwerk.

• Gemeentearchief Grimbergen: 861.201: doos 1852-1927 en doos 1907-1927.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Humbeek: 1888/25 en 1907/11.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant, Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 259.
  • SPINAEL, H., Humbeek, vroeger en nu, Kapelle-op-den-Bos, 1967, p. 60 en 191.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn